ocBridge Plus 

Az ocBridge Plus vevőkészülék a hozzá kompatibilis Ajax Jeweller vezeték nélküli eszközök csatlakoztatására szolgál harmadik féltől származó vezetékes és hibrid riasztóközpontokhoz NC/NO érintkezők segítségével. Tehát egy régebbi riasztóközpontot is ki tudunk bővíteni nagy hatótávolságú, megbízhatóan működő vezeték nélküli Ajax eszközökkel (Érzékelők, távirányító) ennek a vevőeszköznek a segítségével. 

 

A maximális távolság az ocBridge Plus és a vezeték nélküli érzékelők között 2000 m nyílt területen. A vevőegységhez 99 vezetéknélküli eszköz párosítható. A frekvenciasáv 868 MHz, és jelzést tud küldeni a rádiócsatorna zavarása esetén Az Ajax rendszer két irányú kapcsolattal rendelkezik az érzékelőkkel, ami lehetővé teszi, hogy két üzemmódban működjön: aktív és passzív módban.?A passzív módban az érzékelők energiatakarékos üzemmódba kapcsolnak, ami az akkumulátorok élettartamát jelentősen megnöveli.  A vevőegység tápigénye 8-14V DC, programozáskor elég a mini USB programozókábelen keresztül biztosított 5V, és panel működéséhez szükséges még egy CR2032 elem is.

 

Tartalom:

 1. A Panel zónák elrendezése és tulajdonságai
 2. Programozás, eszköz felvétele, alapbeállítások
 3. Konfigurációs szoftver használata
 4. A támogatott vezetéknélküli érzékelők és eszközök listája

 

 

1. A Panel zónák elrendezése és tulajdonságai

Vannak 1.1. Fő zónák és 1.2. Szerviz zónák. A fő zónák a vevőhöz felvett vezeték nélküli érzékelők állapotát jelzik a riasztóközpontnak, a szerviz zónák a vevő és az érzékelő szerviz információit jelzik a központnak. Összesen 13 bement és 1 kimenet van az eszközön.

 

 

1.1. Fő zónák

A zónák 3 típusra oszthatók: 

riasztási zónákautomatizálási zónák és élesítési/hatástalanítási zónák.

 • A Riasztási zóna lehet választani NO és NC kontaktust, és impulzusidőt 1-256 s.
 • Az Automatizálási zóna Lehet választani NO és NC komtaktust, ha az „Impulse” reakciómódot választjuk 1-254 s inpulzusidőt választhatunk, ha a „Trigger” reakciómódot választjuk a zónakimenetet minden új akktiváló jellel az ellenkezőjére változtatja a kezdeti állapotát. Bistabil állapotnak felel meg. (nincs impulzusidő)
 • Az Élesítés/ hatástalanítási zóna a Spacecontrol távirányítók csatlakoztatására szolgál. lehet választani NC és NO kontaktot és Impusus (Impulzusidő beállítással) és Trigger reakciómódot.

Az „IN” bemenet a központi egység (PL. riasztóközpont) csatlakoztatására szolgálhat. Ha az „IN” bemeneti állapot megváltozik (Pl. hatástalanítják a riasztót), a vevőhöz csatlakoztatott érzékelők teljes készlete „passzív” módba kerül (kivéve a 24 órás aktív érzékelőket), Ha a riasztót élesítik, akkor a kezdeti állapot visszaáll – az érzékelők aktív üzemmódra kapcsolnak. Az érzékelők „passzív” üzemmódjának használata a rendszer hatástalanítása esetén az érzékelők akkumulátorának élettartamát megnöveli.

1.2. Szerviz Zónák

Kimenet (T, S, B, J, T1) megfelel a szolgáltatási zónáknak A szolgáltatási zónák működési adatok küldésére szolgálnak a központi egységnek. A kimenetek lehetnek impulzusok (az impulzusidő állítható) vagy bistabilok. Beállítástól függően lehet (NO/NC).

T Szabotázs kimenet, ha az egyik érzékelőnek a tamper kapcsolója aktiválódik riasztást küld a kimeneten.

S Kapcsolat elvesztése kimenet. Ha az egyik érzékelő nem küld életjelet az ellenőrzési idő alatt jelzést küld a kimenet.

B Akkumlátor kimenet. Amikor az érzékelőben az elem lemerül jelet küld erről. A távirányító elemének lemerülésére ez nem vonatkozik.

J Jamming kimenet. Amikor az érzkelő rádiójele elakad, azaz zavarják a jelet a kimenet állapota megváltozik.

T1 Panel szabotázs kimenet. Ez a kimenet felel az Ocbridge szabotázs állapotáért. A panelen két szabotázsgomb van (nyitás és leemelés ellen).

Az ocBridge a riasztópanel közelébe kell szerelni, ne szerelje be a vevőt fémdobozba mert rontja a rádiójelet, ha viszont mégis ott kerül elhelyezésre használjon külső antennát.

 

2. Programozás, eszköz felvétele, alapbeállítások

2.1. Csatlakozás az ocBridge Plushoz Programozás

 1. Csatlakoztassa az ocBridge Plus-t a számítógéphez USB-kábellel (A-miniUSB típusú)
 2. Kapcsolja be az eszközt.
 3. Ha az első csatlakozásnál az illesztőprogramok telepítése nem indul meg automatikusan, akkor a csomagban található egy CD lemez. A CD-n található3.1_setup.zip Le kell telepíteni az exe file-t. Figyelni kell, hogy 32 Bites vagy 64 bites exe file-t telepítjük le.
 4. Com portbeállítása: - Kapcsolat – beállítások – eszközkezelőből kiolvasott COM port kiválasztása.

2.2 Eszköz hozzáadása

 • Rádió zóna fül - Rádió zóna sor -zóna hozzáadása

Itt lehet beállítani a zóna tulajdonságait - a haladó beállításokra kattintva

 • ki kell választani a zónát (bal oldalt) - jobb egérgomb, Új eszköz hozzáadás

   

 • Beírni az eszköz ID-ját (QR kód alatt található) – Keresés gomra kattintani – az érzékelőt be kell kapcsolni – jelzi, hogy megtalálta az eszközt (ha nem találja vagy nem megfelelő hosszúságú az ID, lehet hogy az eszköz nem kompatibilis)
 • A következő felugró ablakba – lehet aktív zónát változtatni – 24 aktivitást választani – érzékelő érzékenységet állítani – (Pl. a doorprotect-hez egy külsős vezetékes érzékelőt teszünk akkor a „további bemenet” sort pipáljuk be, és jelöljük ki”

 • Sikers regisztráláskor kattintson az „Ír” gomra
 • Amikor csatlakozik számítógéppel az ocBridge-hez kattintson az „Olvasás” gombra hogy kiolvassuk az eszköz mentett beállításait.
 • Ellenőrizze a csatlakoztatott eszköz jelszintjét: - „System monitor” ikon – „rádiójel teszt” ikon (jobb szélen)

 • kettő és három zöld jelölősáv közepes és kiváló jelekkel érdemes az adott helyen elhelyezni az érzékelőket.

3. Konfigurációs szoftver használata

Felső menüsor

Fájl: - Konfiguráció mentése – Mentet fájl megnyitása -Firmware frissítés – gyári alapra visszaállítás.

Kapcsolat: - Beállítás (Com port kiválasztása) – Kapcsolódás/ szétkapcsolás az eszközhöz – konfiguráció kiolvasása.

Súgó: Szoftver verzió kiolvasása

Nyelvválasztás: Angol/ Ukrán

Második menüsor

Rádiózónák: Rádiózónák létrehozása beállítása, érzékelők eszközök hozzáadása beállítása.

Jobb oldali oszlopban lehet a szerviz kimeneteket és az „IN” bemenetet aktiválni és beállítani.

Eseménymemória: inforációkat kaphatunk 1. Riasztási eseményekről 2. Szerviz eseményekről 3. Statisztikai táblázatról. 50 eseményt ment, pontos időt nem ír ki. Lehet menteni (exel táblába lehet megnyitni), lehet törölni.

Rendszer ellenőrzés: Eszközállapotok ellenőrzése: Nyitva van, mozgást észlel, szabotázsban van, hőfok, online, akku állapot stb.

Írás

Olvasás

Kapcsolódás/ szétkapcsolás: az eszköz csatlakoztatása, kapcsolat megszüntetése

 

Alsó menüsor

1 Kapcsolat a számítógéppel 2 Háttér zajszint 3 Riasztási és szervízzónák állapota 4 Riasztórendszer állapota Aktiválva/ Deaktiválva 5 érzékelők periódusának visszaszámlálója.

4. A támogatott vezeték nélküli érzékelők és eszközök listája: