Tudástár - AxPro webes felületen történő programozása

AxPro webes felületen történő programozása

AxPro webes felületen történő programozásának rövid bemutatása

 

1.           Beállítási felületek

A leírás célja, bemutatni röviden az AxPro webes felületét és a legfontosabb menüpontot bemutatását.

Az eszközt beállítani mind webes felületen mind applikációból lehetséges, viszont fiókba felvéve az eszközhöz a webes felületen HC fiók adatokkal tudunk belépni.

Például:

felhasználónév:Hik-Connect fiók user neve

Jelszó:Ua., mint a Hik-Connect jelszavunk

Aktiválni, akár mobil applikációból lehet, itt rögtön rá tudunk csatlakozni a wifi hálózatra is vagy amennyiben Lanon keresztül csatlakozunk a hálózathoz rögtön fel tudjuk venni Hik-Connectbe.

megjegyzés: ebben a verzióban még jelszómódosítás nem lehetséges SADP segítségével, így a központot le kell resetelni, amennyiben erre szükség lenne. Ezt a panelt kinyitva a reset gomb segítségével tudjuk.

Gyári alaphelyzetbe visszaállítás:
 1. Kapcsoljuk OFF állásba a központot
 2. Nyomjuk le a reset gombot és tartsuk úgy
 3. Kapcsoljuk be a központot
 4. Tartsuk nyomva addig amíg a központ nem add hangjelzést, hogy sikerült a reset
 5. Ezután újra felvehető Hik-Connectbe

Az érzékelőket is, ha egyszer hozzá adtuk a központhoz és azt resetelni kell ilyen formában, akkor az eszközöket is resetelnünk kell hiszen már valahova ők fel voltak tanítva. Ugyan az a metódus, csak itt a tamper gombot kell nyomva tartanunk. Az applikáció ebben magyarul vezeti a felhasználót amennyiben szükséges.

Fontos!  Amennyiben a központot eldugjuk és csak mobil applikációval szeretnénk használni az eszközt kezelő nélkül ajánlatos, kártyát (távirányítót) is feltanítani mobil vagy applikációs hiba esetén. Így minden esetben ki tudjuk riasztani a központunkat. A teszt során az applikáció működésével nem volt probléma, de érdemes mindenre felkészülni. 

1.1.  Webes felület:

Belépve rögtön az állapot jelzés fogad minket, ahol rögtön látjuk a felhasználókat azoknak a jogosultságait és az eszköz kapcsolódását, azok állapotát zónára lebontva. Amennyiben nem Administrátorként lép be az ember a webes felület egy butított, nem teljesértékű menüsorral rendelkezik.

·         Felhasználót a v1.2.1 firmwareben már Hik-Connect nélkül is hozzá lehet adni a rendszerhez mind webesen mind mobil applikáción keresztül.

Image Placeholder
Image Placeholder

Eszközöket webes felületen széria szám alapján tudjuk felvenni majd, és meg kell adni mi a típusa az érzékelőnek. Ezután az eszközt / érzékelőt bekapcsoljuk. Amint ez megvan a rendszerünk látni is fogja. A feltanítás megtörtént. Törölni viszont az eszköz szerkesztésében belül.  "Érzékelő aktiválva" („Detector Enrolled”) csúszka kikapcsolása majd le mentése után megkérdezi a rendszer valóban törölni szeretnénk vagy sem.

A további eszközök, hangjelző, kártyaolvasó ugyan ezzel a módszerrel a rendszerhez adható illetve törölhető.

Image Placeholder

Image Placeholder

Távfelügyeletre való beállítás, ami lehet IP, vagy Domain alapú is. Leteszteltem a jelzések tökéletesen bemennek a távfelügyletre. Ha nem akarunk mindent beküldeni a Kommunikáció -> Eseménytípusok értesítése (Communication -> Event types notification) menüpont alatt lehet beállítani.

Távfelügyeltre be is mentek CID-t használva a jelzések ami Domain alapú távfelügyelet volt.

Image Placeholder

A kiválasztható protokoll típusok:

 • ADAM-CID
 • ISUP
 • SIA-DCS
 • *ADAM-CID
 • *SIA-DCS

Az utolsó kettőnél megjelenik egy Encryption Arithmetic beállítás, ahol plusz titkos kulcsot és egy jelszó hosszúságot is megadhatunk neki. CID átírni nem lehet benne.

SIM kártya beállításnál be lehet állítani hanghívást és akár sms értesítést is, amit ugyan úgy be lehet állítani mit küldjön a Kommunikáció -> Eseménytípusok értesítése (Communication -> Event types notification).

Image Placeholder

A hanghívás jelen pillanatban felolvasó program által kerül kiejtésre, így nehezebben érhető.

SMS-eket angolul küld úgy elnevezve a zónát ahogy mi beállítottuk, alapból mindent eseményről küld nekünk a központ ezt érdemes átnézni miről akarunk kapni, akkor is értesítést, ha nincs internetünk.  Természetes amennyiben a központon magyar nyelvet állítunk be úgy a hanghívás is és az sms-ek is magyarok lesznek.

Image Placeholder

 

 • Naplózást is ki lehet menteni a webes felületen könnyedén. Ezt a Karbantartás -> Napló (Maintenance -> Log) export gombra kattintva txt formátumban meg is kapunk. Ütemezni a logfájl letöltését itt nem lehet.
 • Konfigurációs fájl: ki lehet menteni webes felületen és ha bármi történik vissza is lehet tölteni működik.
Image Placeholder

 • Kamera hozzáadás: mindösszesen 4 kamerát (ha Hikvision, ha nem) lehet hozzáadni és egy kamerát csak 1 zónához lehet hozzá rendelni! Akár rögzítő is hozzá adható ilyenkor feldobja melyik csatornát szeretnénk hozzáadni. Sőt amennyiben Hik-Connecten van a kameránk azt is hozzá lehet adni ilyenkor viszont amennyiben nincs SD kártya vagy nem rögzítőre ment a kamera akkor nem lesz visszajátszható felvételünk. Csak élőkép. Nem hinném, hogy valaki nem a helyi IP-n keresztül adná hozzá a kamerákat, de ezt is meglehet tenni.
Eszköz frissítés a karbantartás menü pontban a távoli frissítéssel hozható be. itt meg tudjuk adni és betallózni kívánt digicap fájlunkat is. A frissítés amúgy Hik-Connecten keresztül is történhet ilyenkor automatikusan leszedi a következő frissítést az eszköz. Webes felületen nekünk kell a fájlt letölteni és beilleszteni.

Image Placeholder

Image Placeholder