Tudástár - Hikvision rendszámolvasó kamera programozás

Hikvision rendszámolvasó kamera programozás

Rendszámolvasó rendszer programozása csak a kamerában.

1. Programozás

Amennyiben 1-2 db kamera kerül telepítésre rendszám olvasás céljából és nincs igény videofelvétel rögzítésére, a kamerák önállóan is alkalmasak rendszám olvasási feladatra SD kártyával kiegészítve.

Amennyiben rögzítő is van a rendszerben, a beállítások nagy része onnan elvégezhető, azonban a narancssárgával jelölt beállításokat mindenképpen a kamerában kell beállítani.

1.1. Csak kamera használata esetén történő programozás

Kompatibilis kamera típusok:

  • DS-2CD4A26FWD-IZ(H)S/P, (a P betűvel jelölt kamerák rendelkeznek rendszámolvasó analitikával)
  • DS-2CD7Ax6G0/P-IZ(H)S, (a P betűvel jelölt kamerák rendelkeznek rendszámolvasó analitikával)
  • iDS-2CD7Ax6G0/P-IZ(H)S, (a P betűvel jelölt kamerák rendelkeznek rendszámolvasó analitikával)

1.1.1.      Kép beállítások   

A kamera saját böngészős menüjéből elérhetőek a különböző képbeállítások.


1. ábra Kép beállítása

A Beállítások > Kép > Megjelenítési beállítások menüpontban, a képbeállításokhoz a megfelelő eredményért a Beállítási forgatókönyv paramétert „Normál” értékről meg kell változtatni „Út” paraméterre, így az alábbi paraméterek kerülnek automatikusan beállításra:

· Expozíciós Beállítások

· Expozíciós Idő: 1/1000

· Gain: 20

· Focus Beállítás

· Focus Mode: Semi-auto

· A WDR nem kerül automatikusan bekapcsolásra, így ezt kézzel be kell kapcsolni, a tapasztalataink szerint (gyártó javaslata, hogy a WDR legyen kikapcsolva, így mindenképpen helyszínfüggő/tesztelendő, hogy jobb lesz-e a kép vagy sem):

· Backlight Settings

- WDR: ON

A különböző sebességű járművekhez a gyártó a következő beállításokat javasolja.


1.1.2.   Alarm Kimenet


2. ábra alarm output

Amennyiben a kamera kontaktuskimenete sorompó nyitásra fel lesz használva, a következő beállításokat szükséges elvégezni a Beállítások > Esemény > Alarm kimenet menüpontban:

· Ütemezés 00:00 -tól 24:00 -ig Hétfőtől-Vasárnapig.

· Amennyiben arra van szükség, hogy a kapcsolási műveletkor a kontaktus meghúzzon, és adott ideig úgy is maradjon, akkor a Késleltetés paraméter érték ezt az időt szabályozza.

1.1.3.   Közúti forgalom beállítása

BeállításokKözúti forgalom > Területi Beállítások almenüben állíthatóak be a rendszámolvasás paraméterei:

· Az Engedélyezés kipipálásával engedélyezni kell először az analitikát.

· Az Területi beállítások ablakban a területet a két sárga szakasz pozícionálásával fel kell rajzolni (egy sávban egyszerre csak egy rendszám kerül leolvasásra),

· DS-2CD7A26G0/P-IZ(H)S kameránál megjelenik a vonalátlépés melynek az a célja, hogy ha valamilyen objektum átlépi azt, a kijelölt területen belül elkezdi keresni a rendszámot. Ezt a beállítást csak a kamera webes felületén lehet beállítani ezért fontos, hogy ha távolról is szeretnénk menedzselni a rendszert akkor a kamerát is érdemes elérni esetleges utó finomhangolások miatt.


3. ábra Közúti forgalom

Érdemes az olvasási területet nem az útra kihelyezni mivel a rendszám kilóghat belőle. Mindig a képnek azt a tartományát jelöljük ki ahol a rendszám feltűnhet. A kijelölt területen belül ne látszódjanak sínek, oszlopok, vagy kerítés. · A Összes pálya száma-t 1-re javasolt állítani, illetve a Ország régióban esetében Europe Region General értéket kell beállítani, hogy a magyar szintaktikát felismerje.


4. ábra DS-2CD4A26FWD-IZ(H)S/P firmwarenél V5.4.5 build 170731

Megjegyzés

Ha több kamera kerül telepítésre rendszámolvasás céljából a helyszínen, célszerű a továbbiakban mindent a rögzítőről programozni, ebben az esetben a leírást a Rögzítőben fejezettől javasolt folytatni.

· A „License Plate Width” megadja, hogy a képen szereplő rendszám legalább és legfeljebb hány pixel széles lehet, így e tartományon belül eső szövegeket tekinti rendszámnak. (Az alap értékek Min. 130 és Max. 500, a minimum érték megváltoztatása javasolt 250 pixelre a pontosabb eredmények érdekében, a maximum érték megváltoztatása nem javasolt.) (csak a régi DS-2CD4A26FWD-IZ(H)S/P firmwarenél V5.4.5 build 170731)

· A „Select Mode” adja meg, hogy a rendszám megjelenésétől mennyi idő elteltével kerüljön a rendszám beolvasásra. „City Street” érték esetén ~6mp késéssel kerül beolvasásra a rendszám (ez az alap érték), „Entrance/Exit” érték esetén 1mp múlva, szinte azonnal megtörténik a felismerés. Custom” érték esetén megadható tetszőleges idő, amelynek elteltével kerül csak regisztrálásra a kép. (csak a régi DS-2CD4A26FWD-IZ(H)S/P firmwarenél V5.4.5 build 170731


5 ábra DS-2CD4A26FWD-IZ(H)S/P firmwarenél V5.4.5 build 170731

· Az Élesítés ütemezése és hozzárendelési mód beállítása alapból 00:00 – 24:00 Hétfő, Kedd, Szerda, Csütörtök, Péntek ettől akkor érdemes eltérni, ha van olyan időszak, amikor biztosan nem kell, hogy működjön az analitika, így az adott holtidőben nem történhet semmilyen olvasás.

· A Kapcsolódás módja menüpontban lehet a beolvasott rendszámokra többféle feladatot indítani a kamerából: Központ (iVMS/ Hik-Central kliensprogram értesítése), Feltöltés FTP-re/memóriakártyára (Kép feltöltése FTP szerverre), Riasztás kim. indítás (A kamera saját alarm kimenet reléjének rövidre zárása 1A-1B , 7/A-nál 2 kimenet van 2A-2B . Ezen feladatok az alábbi esetekben hívhatók meg:


6. ábra Kapcsolódás módja

· Fehérlista: Ebben az esetben, ha egy rendszám a fehér (engedélyezett) listán szerepel, az erre az esetre beállított feladatok kerülnek végrehajtásra.

· Feketelista: Ebben az esetben, ha egy rendszám a fekete (tiltott) listán szerepel, az erre az esetre beállított feladatok kerülnek végrehajtásra.

· Máslista/ Egyéb lista: Minden olyan rendszám esetén elvégzésre kerülnek a beállított kapcsolási műveletek, amelyek sem a fekete (tiltó) listában, sem a fehér (engedélyező) listában nem szerepelnek.

Amennyiben ennél a menüpontál a riasztás kimenet indítását nem vesszük ki a pipát, minden esetben mikor rendszámot olvas nyitni fog a sorompó!

Amennyiben a rögzítő/HikCentral dönt csak ez egyéb listát kell a központnak küldeni!

Kép

Testre szabható az a kamera rögzített kép, amely tartalmazza a járműről a képet, illetve a felismeréssel kapcsolatos paramétereket.

· A Képminőség paraméter megadja, hogy az elkészült kép milyen minőségű legyen (az alapbeállítás 60). A tesztképen a bal oldali 100-as értéken áll (213 kB), a jobb oldali pedig 1-es értéken (49,8 kB).


7. ábra Képminőség

· A Képméret [64-2048kb] paraméter megadja, hogy mekkora lehet legfeljebb a kép mérete. (A file mérete nem feltétlenül éri el a beállított értéket, ez egy limitet szab).

· Amennyiben az Réteg be van pipálva (ez az alapbeállítás), az elkészült képen megjelennek a detektálás paraméterei.

· A Betű szín megadja, hogy milyen színű legyen a megjelenített szöveg, a Háttér szín pedig a szöveg mögött lévő háttér színét definiálja.

· A Szöveg átfedés cím alatt adható meg, hogy mely paraméterek jelenjenek meg, illetve milyen sorrendben. (Alapbeállítás szerint a Camera No., Device No., Capture Time és Plate No. kerülnek megjelenítésre, melyek egy részét a Kamera menüpontban lehet megadni).

· Az FTP Kép neve részben van arra lehetőség, hogy megadjuk, az FTP szerverre feltöltött file neve miként jöjjön létre. (Amennyiben a Észlelés konfigárálása feladatai között meg lett adva, hogy töltsön fel képet a kamera FTP szerverre, illetve amennyiben a Hálózat> FTP menüpontban be lett állítva az FTP feltöltés.)

· Default: IP cím_Channel No_Time_Type.jpg (ez az alapbeállítás, a Csatorna szám. a Kamera menüpontban adható meg)

· Custom


8. ábra Kép szövegbeállításai

Kamera

Itt van lehetőség az Eszköz száma.Camera No. és a Camera Info. paraméterek értékének megadására. (Ezen paraméterek jelennek meg a lementett képen, amennyiben engedélyezve van az Enable Text Overlay.)

Real-time LPR Result

A telepítés során innen könnyen ellenőrizhető az analitika működése. (Azon eredmények is megjelennek, amelyek nem lettek megfelelően beolvasva, így azok nem feltétlenül jelennek meg a naplózott eredmények között.)


9. ábra Valós idejű rendszám figyelés

Láthatjuk, hogy az országnál nem mindig Hungary van, ez abból is adódik, hogy más országban is használnak ilyen felosztású rendszámot és karakterisztikájú. Így amikor keresünk rendszámot mindenképpen minden régióra keressünk ne pedig adott országra.

Az új iDS-2CD7AX6G0/P-IZHS kameránál kicsit máshogy lehet beállítani az észlelési területet. A közútiforgalom menüpont alatt mikor engedélyezzük a rendszámolvasást a típus járműészlelés legyen. Ez a metódus lesz majd a sima 7A szériában is újabb firmware után. Megjelenik a régió országonkénti beállítása is, illetve a detection mód.

Ezt beállíthatjuk:

· License Plate & Vehicle

· Vehicle Piority

A vehicle priority-nél a járművet keresi első körben, és utána a rendszámot. A plate and vehicle-nél egyidejűleg érzékeli és a riasztási információkkal együtt képet is készít. Ez közelebb áll a régi algoritmushoz.

 

iDS-2CD7AX6G0/P-IZHS menüje

**Megjegyzés:**A kamera nagyítási arányát úgy állítsa be, hogy a képen látható jármű mérete közelítsen a vörös színű keret méretéhez. A vörös keret pozíciója beállítható. Viszont mentés után középre fog vissza állítódni ez nem befolyásolja az olvasást beállításban segít a telepítőnek.

Új funkcióként megadhatjuk azt is, hogy milyen időközben ne vegyen figyelembe ugyan olyan rendszámot, ez a régi eszközöknél be kijárat módban 2 perc volt.

Illetve a képi beállításoknál van mód profilokat választani a fényviszonyoknak megfelelően is. Ezek a beállítások főleg éjszaka vagy rossz megvilágítású környezetben, például parkolóban van jelentősége.

A profilok a következőket:

· Normál

· Háttérfény

· Előtérfény

· Gyenge megvilágítás

· Testre szabás 1

· Testre szabás 2

 

iDS-2CD7AX6G0/P-IZHS menüje

 Feketelista & Fehérlista

Az Export Feketelista & Fehérlista gomb segítségével exportálható egy xls fájl, melyet úgy kell elnevezni, hogy a fájlnév ne tartalmazzon ékezetet.

  • Az exportált xls fájlt megnyitva három oszlopot kell kitölteni:

  • No. – Futó sorszámot kell megadni (1, 2, 3, …)

  • Plate Num – Rendszám tartalma végig nagybetűvel kötőjel nélkül (ABD123)

  • Group (0 blacklist, 1 whitelist) – Tiltó/Engedélyező lista, 0 tiltás, 1 engedélyezés (Előfordulhat, hogy 1-es a tiltás és 2-es az engedélyezés, ebből kifolyólag mindig annak megfelelően kell kitölteni, ahogyan az xls fájlban található.)


  1. ábra Fekete fehér lista


· A kitöltött xls fájlt tallózni kell a Feketelista és fehérlista fájl mellett a Böngészés gomb segítségével, majd amint megvan az elérési útvonal, az Import gomb segítségével betöltésre kerül a lista, ami a Feketelista és fehérlista tartalma táblázatban jelenik meg. Legfeljebb 2048 rendszám tölthető be.
(Fontos! A kamerák és a rögzítő ne ugyan azt az XLS formátumot használják. Így mindig olyan export XLS-t használjunk, mint amibe vissza akarjuk tölteni. Ha nem tudjuk, milyen van a gépünkön, egyszerűbb exportálni az eszközből.) Amennyiben az eszközünk már tartalmaz rendszámokat, az archiválás után az XLS tartalmazni fogja azokat. Előfordulhat, hogy megakad az XLS feltöltése, ilyenkor ellenőrizni kell hogy nincs-e véletlenül duplikált rendszám a listában.