Rendszámolvasó rendszer programozása amennyiben rögzítő is van a rendszerben.

1.  Rögzítő használata esetén történő programozás

 
Rögzítőben szinte minden paraméter beállítható a rendszámolvasáshoz, ami a kamerában is, kivéve azok az opciók, amelyek a "Ha több kamera kerül telepítésre rendszámolvasás céljából a helyszínen, célszerű. A továbbiakban mindent a rögzítőről érdemes programozni, ebben az esetben a leírást a Rögzítőben fejezettől javasolt folytatni." bekezdés előtt helyezkednek el narancssárgával megjelölve, azok a menüpontok amit feltétlenül a kamerában kell beállítani.

Rendszámolvasáshoz javasolt rögzítők:

·       DS-76[XX]NI-I[X], DS-77[XX]NI-I[X], 96[XX]NI-I[X] minimum v3.3.0. firmware-rel.

Megjegyzés: Böngészős felületen javasolt a rendszám olvasás beállítása, ehhez szolgáltat segítséget a leírás, azonban mind kliensszoftverből, mind a rögzítő helyi kijelzőjén keresztül beállítható.

 

1.1.   Járműészlelés konfigurálása

 

Területi beállítások

·       A megfelelő Csatornaszám kiválasztása után lehet megkezdeni a további beállításokat.

·       A Járműészlelés engedélyezése jelölőnégyzet kipipálásával először engedélyezni kell az analitikát.

·       Az élőkép ablakban a területet a két sárga egyenes pozicionálásával fel kell rajzolni (egy sávban egyszerre csak egy rendszám kerül leolvasásra).   Fontos amennyiben a kamerának van vonalátlépése, akkor azt csak a kamerában lehet bepozicionálni.   

 
5438d86d-7fa2-437e-ab47-21e09dba1591

1. ábra Terület beállítása

Érdemes az olvasási területet nem az útra kihelyezni mivel a rendszám kilóghat belőle. Mindig a képnek azt a tartományát jelöljük ki ahol a rendszám feltűnhet. A kijelölt területen belül ne látszódjanak sínek, oszlopok, vagy kerítés. 
d0e0ae7c-24d6-42ce-bd8b-004e2535efcf
6912d14a-d970-4eb9-8f23-465df636f48a

Ütemezés

·       Esemény paraméter megadása esetén rendszám detektálás során rövid felvétel készül, amelyet maga a rendszámolvasás indít. (Így csak akkor készül felvétel, ha rendszám lett felismerve, egyéb események nem kerülnek rögzítésre). Folyamatos paraméter megadása esetén mindig történik rögzítés.

·       Mozgás paraméter megadása esetén csak akkor készül felvétel, ha megfelelő terület van megjelölve, ahol az autó elhalad (ha nincs jól beállítva, előfordulhat, hogy a rendszám detektálva lesz, de a Részletek ablakban a rövid felvétel nem lesz elérhető).

·       Ezen paraméterek megadása esetén a kliensszoftverben a Részletek ablakban a bélyegkép alatt is lejátszható egy rövid felvétel a detektálásról.

e128a9f7-3145-4fa2-8bfc-ceb12de8ed8f

2. ábra Ütemezés

Kapcsolás módja

Három féle típus konfigurálható:

·       Egyéb

·        Minden olyan rendszám esetén elvégzésre kerülnek a beállított kapcsolási műveletek, amelyek sem a fekete (tiltó), sem a fehér (engedélyező) listában nem szerepelnek.

·       Fekete lista

·        Minden olyan rendszám esetén elvégzésre kerülnek a beállított kapcsolási műveletek, amelyek csak a fekete (tiltó) listában szerepelnek.

·       Fehér lista

·        Minden olyan rendszám esetén elvégzésre kerülnek a beállított kapcsolási műveletek, amelyek csak a fehér (engedélyező) listában szerepelnek.

     Megjegyzés

Ahhoz, hogy a beolvasáskor a kapcsolási művelet a kamera kontaktusát kapcsolja, a DX -> 1 riasztási kimenetet kell kiválasztani (ahol X az Digitális/IP kamera sorszámát jelenti). A kamera saját alarm kimenet reléjének rövidre zárása 1A-1B , 7/A-nál 2 kimenet van 1A-1B, illetve 2A-2B .

 

 

4ba46356-3f52-410a-b0f9-5a010940b04a

3. ábra Kapcsolódás módja

Fekete lista/Fehér lista

·       Az Export cím alatt elhelyezkedő Fekete/Fehér lista gomb segítségével exportálható egy xls fájl, melyet úgy kell elnevezni, hogy a fájlnév ne tartalmazzon ékezetet. (Mindig azt az xls-t használjuk, amit az adott eszközből exportáltunk, kamera és rögzítő xls formátuma nem egyezik meg)

·        Az exportált xls fájlt megnyitva három oszlopot kell kitölteni:

-        No – Futó sorszámot kell megadni (1, 2, 3, …)

-        Plate Num – Rendszám tartalma végig nagybetűvel, kötőjel nélkül (ABD123)

-        Group (0 black list, 1 white list) – Tiltó/Engedélyező lista, 0 tiltás, 1 engedélyezés (Előfordulhat, hogy 1-es a tiltás és 2-es az engedélyezés, ebből kifolyólag mindig annak megfelelően kell kitölteni, ahogyan az xls fájlban található.)

·       A kitöltött xls-fájlt, tallózni kell a Fekete lista/Fehér lista melletti Böngészés gomb segítségével, majd amint megvan az elérési útvonal, az Import gomb segítségével betöltésre kerül a lista.

Ha HikCentral dönt akkor csak az egyéb listát kell a központba küldeni és mást nem szabad beállítani!

a93283fa-3ac5-41a1-a78f-d383de389663

4. ábra Fekete Fehér lista export/import

·       Mentés gomb minden beállítást elment.

1.2.   Kép

Testre szabható az a kép, amely tartalmazza a járműről a képet, illetve a felismeréssel kapcsolatos paramétereket.

·       A Képminőség paraméter megadja, hogy az elkészült kép milyen minőségű legyen (az alapbeállítás 60). A tesztképen a bal oldali 100-as értéken áll (213 kB), a jobb oldali pedig 1-es értéken (49,8 kB).

3252fd12-70a3-4dd6-bea8-161bcf5de743

5. ábra Képminőség

·       Képméret [64-2048k] paraméter megadja, hogy mekkora lehet legfeljebb a kép mérete. (A file mérete nem feltétlenül éri el a beállított értéket, ez egy limitet szab).

·       Amennyiben az Összetétel be van pipálva (ez az alapbeállítás), az elkészült képen megjelennek a detektálás paraméterei.

·       Betűszín megadja, hogy milyen színű legyen a megjelenített szöveg, a Háttérszín pedig a szöveg mögött lévő háttér színét definiálja.

·       Szöveg átfedés cím alatt adható meg, hogy mely paraméterek jelenjenek meg, illetve milyen sorrendben. (Alapbeállítás szerint az Eszköz száma, Rögzítési idő, Jármű típusa, Rendszámtábla száma, Kamerainformáció és Csatorna kerülnek megjelenítésre, melyek egy részét a Kamera menüpontban lehet megadni.)

18886776-02ba-4b83-9690-61ed712eab6d

6. ábra Kép felírat beállítása

1.3.   Kamera

A megfelelő Csatornaszám kiválasztása után itt van lehetőség az Eszköz száma, Csatorna, Kamerainformáció paraméterek értékeinek megadására. (Ezen paraméterek jelennek meg a lementett képen, amennyiben engedélyezve van a Szöveg átfedés.)

85673e98-1108-4977-91b3-de941fafc294

7. ábra Kamera információk

Mentés gomb minden beállítást elment.

Megjegyzés: A járműészlelés által elmentett eredmények kezelésére a Rendszámolvasás kezelése,
eredmények lekérdezése című segédlet nyújt segítséget.