1. iVMS-4200 telepítés

 
Amennyiben rendelkezésre áll kliensszámítógép a rendszerben, amin telepítve van az iVMS-4200 program, akkor lehetőség van a rendszámok lekérdezésére a rögzítőről vagy a kameráról. Viszont mindenképpen szükséges az első telepítésnél a Data Retreival centert telepíteni. Amennyiben ez a menüpont nem található meg az IVMS-ben úgy javasolt letörölni a szoftvert a gép újraindítása után pedig újra telepíteni.
 

. cbfaebf0-58fc-4088-9c94-0772b4377d26

     Megjegyzés

Minimum v3.1.6 verziójú iVMS-4200 szükséges.

 

2.  Rendszám lekérdezése rögzítőről

 

Első lépésként mindenképpen a főmenüben „03c04df0-f6b8-4cfc-964d-b51a5280a112” ki kell választanunk a Adatlekérés (Data Retrevialt), hogy tudjunk találatokat szűrni.

93b89dcf-f41e-494e-9d2c-81dcf9274d4e

 

 

     Megjegyzés

Ennek előfeltétele, hogy egy rögzítő fel legyen véve az iVMS-4200 szoftverben, amelyhez csatlakoztatva van egy rendszámolvasó kamera. Ennek a beállításához a Rendszámolvasás telepítési, programozási útmutató nyújt segítséget.

 

·       A Járműkeresés (Vehicle Retrieval) modulban a Kamera (Camera) részben meg kell keresni annak a rögzítőnek (vagy akár kamerának) a csoportját, amely tartalmazza azokat a kamerákat, amelyek rendszámolvasási feladatot látnak el. A kamera kiválasztása után lehetőség van egy adott időszak keresésére a Keresés itt (Search in) megadásával. Továbbá a Rendszám (Licence Plate) bekérő mezőben megadott rendszámrészlettel vagy a teljes rendszámmal szűkíthető a szűrés. A Fő típus „Jármű” (Major Type „Vehicle”) legyen.  A keresési feltételek megadása után a KeresSearch” gombbal kezdhető meg az eredmények lekérése.

 

     Megjegyzés

A rendszám beírásánál kötőjel nélkül kell és egyben kell megadni a rendszámot. PL: ABC123

 

00027f89-f7e2-4dd8-829c-8ad1ad4eaf57 

  • A Kép részben jelennek meg a szűrésnek megfelelő eredmények mozaikszerűen. Az egyes eredményekre kattintva a Részletek részben megjelennek a detektálás egyéb paraméterei.
cd9d6778-da21-4e31-9a70-4e94d3cc525c

·       részletek akkor látható amikor a bélyegképre rá kattintunk, amelyet a kamera hoz létre a megadott paraméterekkel, ez a kép exportálható és kinagyítható. A kép alatt pedig lehetőség van egy rövid felvétel lejátszására, mely a detektálás időpontja körüli pár másodpercet tartalmazza.

     Megjegyzés

Az exportált képen megjelenő adatok programozáskor a kamerában a Beállítások ->Közúti forgalom -> Picture (Kép) menüpontban szerkeszthetők, a rögzítőben pedig a Beállítások ->Járműészlelés -> Kép menüpontban.

 

  • A bélyegképek kimentése az ablakban lévő eredmények kijelölése és az Export Picture gomb megnyomásával lehetséges. Ekkor meg kell adni egy mappát, ahova a kimentés megtörténik. Az Select all gomb segítségével minden az oldalon megjelenő találat kijelölésre kerül, a Cancel gomb segítségével minden kijelölés visszavonásra kerül.

A kimentett képen az előre beállított információk találhatóak meg az alsó szegélyen.

aa484705-1da5-4d60-a33a-0ced2b8a358d
 

3.  Rögzítő böngészőből elérhető felülete rendszámadat lekérdezéshez

 

A rögzítő böngészős felületére belépve a Kép > Lekérdezési állapotok/paraméterek résznél a Kamera segítségével ki kell választani azt a kamerát, amelyikről a lekérdezés történik. Fájltípus paraméternek a Járműészlelés értéket kell adni, valamint Ország paraméternek All paramétert kell megadni. A Rendszámtábla száma bekérő mezőben megadott rendszámrészlettel vagy a teljes rendszámmal szűkíthető a szűrés. Egy adott időszak keresése a Kezdés idő és a Vége idő megadásával történhet. A Keresés gombbal elindul a lekérés.

     Megjegyzés

Ország paraméternek Hungary is választható, azonban így bizonyos esetekben nem sikeres az ország megállapítása, emiatt bizonyos rendszámok nem kerülnének kilistázásra.

 
b3a4bec8-bc2c-4323-abc1-f83216e9e3ef
  • Az eredmények listában jelennek meg a Fájllista részben, az Élőkép gombbal megtekinthetők az exportálható képek előnézete. A képek letöltése a Szám oszlopban a jelölőnégyzet bepipálása után a Letöltés gombbal indítható el.
fc543fd5-4b74-42c2-a6f7-0ad3b2fc8c6f
 

     Megjegyzés

Az élőkép nagyított módban jelenik meg így a lap föl/oldalra csuszkáival láthatjuk a kép többi részét.

 

4.  Kamera böngészőből elérhető felülete rendszámadat lekérdezéshez

 

A kamera böngészős felületére belépve a Kép menüpontban nyitható meg az ablak, ahol a rendszámolvasási eredmények lekérése lehetséges. Az ablakban a Fájltípus legördülő menüből a Járműészlelés kiválasztása szükséges. A Rendszámtábla száma bekérő mezőben megadott rendszámrészlettel vagy a teljes rendszámmal szűkíthető a szűrés. Egy adott időszak keresése a Kezdés idő és az Vége idő megadásával történhet. A Keresés gombbal elindul a lekérés.

     Megjegyzés

Ez a módszer csak akkor működőképes, ha a kamerában van SD kártya. Ilyenkor csak képeket ment, videófelvételt nem készít a kamera.

 
6dbf9679-dd14-417f-990a-494d66e817d4
  • Az eredmények lista szerűén jelennek meg, az exportálható képek előnézetére nincsen mód. (ez csak a rögzítőn keresztül lehetséges) A jelölőnégyzetek bepipálásával megadható, hogy mely képek kerüljenek letöltésre, majd a Letöltés gombbal elindítható a letöltés.
eaf9fab6-08e9-452b-bce6-3b15a2f581e6
 
  • A kamera által leolvasott rendszámokról készülő lista, ami tartalmazza, hogy mely rendszámok mikor kerültek leolvasásra az adott kamerán, az Archiválás menüpont segítségével menthető ki. Ilyenkor egy kiválasztott mappába egy .xls fájl kerül kimentésre, amely tartalmazza a kamera nevét, a rendszámot, a leolvasás időpontját és néhány egyéb információt.
62d0ba58-465f-4766-8944-9e06733542cd
 

    Megjegyzés

Semmiképp ne használja a webes felület elérésére az Internet Explorer-t. Egy IE hiba folytán a kimentett képeket nem a kijelölt letöltési helyre menti, így vagy nem lehet egyáltalán vagy nagyon nehezen lehet megtalálni.

 

?

5. Rendszámok valós idejű megjelenítése

 
Lehetőségünk van a valós idejű rendszám olvasásást is figyelemmel követni amennyiben erre szükség van, viszont néhány módszernél vannak határok mikre is képes így nekünk kell majd az ügyfélnél meghatározni melyikre is lehet szüksége. 
 

1.Webes felületen történő rendszám figyelés. (Real Time LPR funkció)

?
Az új iDS  kamera szériánál a webes felületen  be kell lépnünk egy "Smart Display" menüpontban ami a felső menüsávban található. A funkció megfelelően IE11.0.9600.17843 vagy annál újabb böngészőt támogat (Internet Explorer). De tesztjeink alapján Chromba is vagy annak IE tabjában is futhat. Viszont előfordulhatnak megjelenítési hibák ilyenkor Az Internet Explorer használata javasolt. 
0394aa6f-8098-4d28-a0df-ab0dd748698c
 
Az élőkép mellet a jobb oldalt az utolsó járművünk részletes adatait láthatjuk amiket beállítottunk mit tegyen rá a rendszám találatunkra. Alul pedig kis index képeket a rendszámokkal mit olvasott a kamera. Amennyiben valamelyikre rákattintunk felugró ablakban visszanézhetjük a részletesebb ellemzést.
 
 
 
 

    FONTOS!

Amennyiben a böngésző ablaka frissül, vagy bezáródik. Az addigi találatokat/olvasásokat nem fogja mutatni. A funkció addig fut amíg a "Smart Display" ablak meg van nyitva. Amennyiben ellépünk egy másik menü pontba a funkció újra indul és az ablakunk üres lesz. 

 

?

2. Rögzítő helyi felületén való valós figyelés

 
Helyi monitoron target classificationnél kel kiválasztani a vehicle detection. Ilyenkor a bal oldalt dobálja a rendszámokat kis index képpel és írja alatta melyik csatorna olvasta. Erre kattintva visszajátszott felvételt kapunk nagyitott kép nincs, vagy plusz információ a járműről. Amennyiben ellépünk más menüpontban ezek a találatok ki törlődnek és , ha közben van olvasás azt nem dobja vissza. Hasonlóan mint a webes megjelenítésnél. De míg ott egy kamera egy ablak itt egy monitoron tudjuk megjeleníteni több kamerát és az indexképben írja melyik csatorna (kamera)
 
b6b19a4c-421c-4b08-a75f-03315e0a7cc1
 

3. IVMS-ben való valós megjelenítés

 
Másik lehetőség IVMS-ben AI Dashboard alkalmazása. (Ezt az IVMS telepítésénél kell kipipálni és az IVMS-ben egy plusz funkció. Csak a nagy IVMS-ben érhető el.) Traffic Accident alarm rész kell ki választani miután a AI dashboard elindult. Itt a fogaskerékre kattintva a road trafficet beállítva, kapunk találatokat majd. A rögzítőben minden listára engedélyezni kell a központ értesítését. Ennek hiányában nem fogja küldeni az IVMS a rendszám olvasásokat. Majd az IVMS felvett rögzítőnket/kameránk élőképét kell megnyitnünk. A kamera/rögzítő képét behívva 2 csatornán tudjuk monitorozni az eredményeket. Több csatornát sajnálatosan nem lehet nézni. HikCentrálban viszont nincs ez a korlát. 
Itt is amennyiben becsukjuk ezt a különálló ablakot a találatok törlődnek. Vissza keresni persze mindegyiknél lehet de a valós idejű monitorozás csak futó ablakokban megy. 
 
 
d5bb0d40-3978-40d0-89a0-3a5fdda45fb3
 
f8f5b70f-7d44-4cc4-a4f3-ab9f3ef0945f
 
 

4. HikCentralban való megjelenítés

 
HikCentralal való monitorozás. Itt is fontos a központ értesítése, hogy be legyen kapcsolva. Viszont az élőkép jobb oldalán látjuk a találatokat ebben az esetben. Itt rögtön listához is tudjuk adni a rendszámunkat amennyiben az egyik listában sem szerepel de szeretnénk hozzá adni. Így nem kell a webes résznél hozzá adni, vagy excelben beimportálni. Emelet a képre/videóra rá tudunk menni, amennyiben nagyobban akarjuk megnézni mit olvasott a kameránk. 
 
f5e4edaa-5cf4-49a4-acf9-51a22f1b3345
 
Középső ikon a listához adás, a nagyító ikon a képre/videóra ugrás, a zászló a címkével ellátás.
 
a76e959f-7da2-476e-9880-b4548e40baa9