Tudástár - Hikvision 2.generációs KV kaputelefon széria telepítési útmutató

Hikvision 2.generációs KV kaputelefon széria telepítési útmutató

Hikvision 2.generációs KV kaputelefon széria kaputelefonok alap programozása, iVMS szoftverbe történő felvétele és beléptető kártyák feltanítása

1. JELSZAVAK ÉS KÓDOK

Admin jelszó: a beltéri egység első indításakor megadott jelszó, ami arra szolgál, hogy az eszközt aktiváljuk és hozzáadjuk az iVMS-4200 szoftverhez.

Rendszergazda jelszó: a beltéri egységen a beállításokhoz való hozzáférést engedélyező jelszó alapértelmezetten megegyezik a 2. generációs kaputelefonok esetében az aktiváláskor megadott Admin jelszóval, amennyiben a második generációs készüléken a V2.0.8 b191023-nál frissebb firmware fut.  

Élesítés/Deaktiválási jelszó: a beltéri egységen található behatolás jelző rendszerének élesítésére és hatástalanítására használt jelszó: alapértelmezetten 123456 ehhez párosul a 654321 kényszer kód2. Eszközök aktiválása

A Hikvision kaputelefon eszközök, mint minden Hikvision eszköz, inaktív állapotban érkezik. Az SADP segédszoftverrel tudja az eszközöket aktiválni.

1.       Az inaktív eszközt válassza ki és írja be az admin jelszót.

2.       Amennyiben már a beltéri felületén megadott egy jelszót, úgy az Ön eszköze már aktív és nincs szükség az SADP-ben aktiválni a továbbiakban használhatja a beltéri felületén megadott jelszót.

Hibakód esetén lehetséges megoldások:

Az eszköz és a laptop legyen azonos switchre/hálózati átjáróra dugva, kerülje el, hogy több átjáró legyen közöttük

Próbálja meg újraindítani az SADP programot és a laptopot is3. Eszközök firmware frissítése

Ezekben az esetekben javasolt frissíteni:

  • nincs magyar nyelv a készüléken
  • működési hiba tapasztalható
  • SIP jelszót kér az eszköz (biztonsági rés frissítés, lásd lentebb)

4.1. HELYI KEZELÉS

4.1.1. VARÁZSLÓ

A varázsló csak a 2. generációs kaputelefon beltérin érhető el.
1. Helyezze táp alá az eszközt
2. Aktiválja a beltéri készüléket (adjon meg egy jelszót)
3. Ezután megjelenik a varázsló
4. Válassza ki a magyar nyelvet
5. Állítsa be a hálózati beállításokat (ez a rész csak a vezetékes hálózatra vonatkozik)6. Válassza ki a beltéri típusát „Beltéri készülék” vagy „Beltéri mellékállomás”*
*a beltéri mellékállomás egy alárendelt betéri, tehát ha csak 1 beltérije van az mindenképp legyen „Beltéri készülék”.
Ha több beltérivel rendelkezik a rendszer és igény az, hogy az egyes beltérik egyszerre csöngjenek ki akkor legyen egy „fő beltéri” a többi beltéri készüléket állítsa „beltéri mellékállomás üzemmódba és adja meg bennük a „fő beltéri” készülék IP címét

7. Adja meg az emelet és a szoba számot, ezt családiházas rendszereknél, ahol csak egy beltéri van érdemes alapértelmezetten hagyni.
Ha több beltérink van a szobaszámokat minden beltériben eltérőre kell állítani, amennyiben nem szeretnénk, hogy egyszerre csöngjenek, illetve több becsöngető gomb, vagy tasztatúra áll rendelkezésre a kültérin, amivel megvalósítható a különböző szobák (lakások) hívása.


A következő menüpontnál látja a kapcsolódó eszközöket, főbeltéri esetén válassza ki a kültéri készüléket, amelyikről a becsöngés történjen. A fogaskerék gombra kattintva – ha inaktív még a kültéri – akkor ott aktiválhatja és a hálózati paramétereit is beállíthatja, illetve így automatikusan szinkronizálja a kültérit a beltéri nyelvével. Amennyiben egy alárendelt beltérin használja a varázslót akkor ebben a menüpontban a fő beltéri készüléket szükséges kiválasztania.Ezen beállításokat elvégezve egy egyszerű rendszernek már működőképesnek kell lennie, és a kültérinek be kell tudnia csörögnie a beltérire.

5      Programozás szoftverrel vagy webes felületen


A 2. generációs KV kaputelefon széria már rendelkezik webes felülettel, így böngésző felületen keresztül is konfigurálható.

Image Placeholder

5.1.  IVMS-4200

A programozás másik kifinomultabb módja a PC-s szoftverrel történő programozás. Mind az 1. generáció mind a 2. generáció esetében alkalmazható a legfrissebb IVMS-4200-as szoftver, ami letölthető a honlapunkról.

www.riel.hu --> támogatás --> letöltések --> IVMS-4200 v3.x.x.x


5.2.      Eszközök felvétele iVMS-4200 szoftverbe

A szoftveren belül tegye meg a következő lépéseket:

1.    A szoftver oldalsó menüsávjában válassza ki az Eszköz menedzsment fület, azon belül az eszközöket.


2.    Kattintson az Online eszközök fülre, hogy megjelenítse a hálózaton elérhető Hikvision eszközök listáját.

3.    Az alsó sávban válassza ki a hozzáadni kívánt eszközt. Amennyiben még nem aktiválta az eszközt, tegye meg ezt a lépést. Ha beltéri egységet már elindította és megadott egy jelszót, akkor a beltéri egységet azzal a jelszóval tudja hozzáadni a szoftverhez.

4.    Adja hozzá az eszközöket. Ehhez az Új gombra kattintson.

A felugró menüben a következő opciókat látja:

Név:(ez egy Ön által választott azonosító pl. Kovácsék háza beltéri).

IP Cím: az eszköz IP Címe (ezen a felületen ne változtassa meg).

Port: az eszközök közötti kommunikációt biztosítja (ezen a felületen ne változtassa meg).

Felhasználónév, alapértelmezetten admin.

Jelszó: a beltéri egység első indításakor Ön által megadott jelszó.


 

5.3.      Időbeállítások

Az időbeállításokhoz kattintson a távoli konfigurációra, majd lépjen a Rendszer->Időbeállítások menüpontra. GMT+01:00 (Amszterdam, Berlin, Brüsszel, Madrid) időzónát válassza ki, valamint állítson be az időszervert és a DST időpontokat, a pontos idő kijelzés érdekében.

V1.4.70-től használható az NTP szerver domain is, a korábbi firmware-ek nem támogatják a domain alapú NTP szervert csak az IP cím alapút.


Image Placeholder

Nyári időszámítás beállítása
Javasolt magyar DST beállítás:
Start time: Március utolsó vasárnap 02:00
End time: DST beállítás: Október utolsó vasárnap 02:00
DST bias: 60 minutes (perc)

Image Placeholder

5.3.      Beltéri egységek programozása

1.       Először lépjünk be a beltéri egység távoli konfigurációjába.

2.       Itt nyissuk meg az Azonosító (ID configuration) menüpontot. Itt két szövegmezőt és egy legördülő listát láthatunk.

A gördülőlistát hagyjuk alapértelmezetten (Belső állomás – Indoor Station).

A másik opció részletezését (Állomás kiterjesztés – Station extension) a 4.4.1 fejezetben olvashatja.

3.       Az emelet szám (Floor no.) és a szoba szám (Room no.) segítségével adhatjuk meg a beltéri egység azonosítóját, amely 1-től 9999-ig terjedhet a szoba esetében és 1-999-ig az emelt esetében. Az emeletszámot nem feltétlenül ajánlott módosítani társasházi rendszerek esetében is inkább alkalmazzuk a szobaszámokkal történő emelet indikációt.

pl.

·         001 – Fsz 1-es lakás

·         106 – 1. emelet 6-os lakás

·         504 – 5. emelet 4-es lakás

Ezen azonosítók alapján történik a becsöngetés a kültéri készülékről.

4.       Ha ezzel elkészültünk, akkor kattintsunk a Kapcsolt hálózati konfiguráció (Linked network Configuration) menüpontra. Ebben a menüpontban lehet beállítani azt, hogy az eszközök megfelelően kommunikáljanak egymással.


A Főállomás IP-címe (Master Station IP Address) a Mesterkészülék IP címe. A kültéri készülékek felkonfigurálhatók, hogy mindig a mesterkészüléket hívják, illetve a beltériken található egy dedikált gomb szintén a mesterkészülékek hívására.

A (Fő) kapuállomás IP-címe ((Main) Door Station IP Address) Az egy kültérit tartalmazó rendszereknél a kültéri egység IP címe, több kültéri egységet tartalmazó rendszereknél (pl nagyobb társasházak, vagy több bejáratú telek) az a kültéri egység, ami alá a többi kültéri egység alá van rendelve

A SIP-szerver IP-címe a Mesterkészülék IP címe, vagy az IP telefonközpont IP címe amennyiben a kommunikációs protokoll SIP-re lett módosítva. (a SIP protokoll a Hikvision kaputelefon esetében, nincs teljeskörűen tesztelve, így rendszertervezés előtt érdemes kipróbálni az adott IP telefóniás eszközökkel a megfelelő együttműködést)

A Fő kapuállomás típusánál válassza ki a V sorozat-ot. Ezt az eszköz típusából tudja megállapítani a DS-K után következő betűből lehet megállapítani. pl. DS-KV8113 az V sorozat, a DS-KD8003 az D sorozat.

Image Placeholder

5.4.1.  Alállomások

Az alállomások egy beltéri egység „kiterjesztése”, azaz amennyiben egy adott beltéri eszközre hívás érkezik az a többi hozzárendelt alállomáson is megjelenik a hívás, felvehető és onnan is nyitható az ajtó. (Maximálisan 6 beltéri egységig bővíthető ily módon).

A lakáson belüli további beltéri egységeket az Azonosító-konfiguráció (ID Configuration) menüpont alatt az Eszköztípus (Device Type)át módosítsa Állomás kiterjesztésre (Station Extension).


Az alállomásoknak meghatározott címük van, amely 1-5-ig terjedhet, különböző címeket kell megadni, hogy működőképes legyen a rendszer. Miután ezt a címet beírtuk és rákattintunk a mentés gombra azt követően a beltéri újraindul és a menüje meg fog változni.

Az alállomásoknál a kapcsolt hálózati beállítások között meg kell határozni azt, hogy melyik beltérihez tartozik, azaz melyik beltéri a fő beltéri egység.


Az egyes alárendelt beltérik között hívást tudunk kezdeményezni a 0-0 betárcsázásával bármelyik alárendelt beltériről a főbeltéri készüléket hívjuk. A 0-1, 0-2, 0-3, 0-4, 0-5 tárcsázásával az egyes alárendelt beltériket tudjuk hívni, annak megfelelően, hogy azok milyen címet kaptak a programozás során.

5.4.2.  Egyéb beállítások

·         Az Időparaméterek (Time Parameters) menüpont alatt állíthatja be, hogy a beltéri egység mennyi idő után vált át üzenetrögzítés módba, mennyi ideig nézhesse az élőképet (betekintési idő). Illetve a hivásátirányítási időt is itt tudja beállítani, ami meghatározza azt, hogy hány másodperc csörgetés után kezdjen el az applikáció is kicsörögni.

·         Engedély jelszó (Permission Password) menüpont alatt módosíthatja a jelszavakat.

o   Rendszergazda jelszó: a karbantartási jelszó (888999), amivel konfigurálhatja az eszközt a helyileg

o   Rendszergazda/hatástalanító jelszó: ügyfél jelszó; amivel a beépített behatolásjelző rendszert élesítheti és hatástalaníthatja

·         Zóna beállítás (Zone Alarm): itt állíthatja be a beépített behatolásjelző rendszer zóna típusait, kötéstípusát. A doorbell switch típus (ajtócsengő) segítségével nyomógombot kötve a beltéri bementére lehetőség van csengőhang lejátszására a beltéri felületén.

·         A hangerőbeállítás (Volume Input/Output): 

o   Bemeneti hangerő (ez a mikrofon erőssége)

o   Kimeneti hangerő (ez a hangszóró erőssége)

o   Beszéd hangerő (ez csak 2. generációs eszközökön érhető el, a kommunikáció hangerejét szabályozza a becsengés hangerejére és egyéb hangokra nincs hatással)

·         Csengőhang importálás (Ring Import): Ebben a menüpontban saját csengőhangot tudunk feltölteni a beltéri készüléknek. .waw formátumban

·         Kaputelefon protokoll (Intercom Protocol): itt tudjuk kiválasztani, hogy a Hikvision saját protokollját (private protocol), vagy a SIP protokollt szeretnénk alkalmazni. Amennyiben egy teljesen hikvision eszközökből felépülő rendszert építünk, hogy ezt alapértelmezetten, azaz „private protocol-on” kell hagyni. SIP protokoll választása esetén, ahogy azt már feljebb taglaltuk, közel sem biztosított a megfelelő működés.

·         Bejövő híváshoz kapcsolódó művelet (Incoming call linkage) ebben a menüpontban betudjuk állítani, hogy amikor a beltérire hívás érkezik, akkor milyen műveletet indítson el. Jelenleg a 1-es (KV6113) illetve 2-es kimenetetet (KV8x13) tudjuk vezérelni. Tehát, amikor megnyomják a gombot a kültérin akkor a beltéri kimenete aktiválódhat. Ezt olyan esetekben hasznosítják amikor további jelzésre van szükség a becsöngetéshez, pl hallássérültek esetében egy fényjelzőt fel lehet szerelni amit a beltéri vezérel.

·         Kimenet beállítások (Relay) itt a beltéri kimeneteit konfigurálhatjuk, pl milyen hosszan húzzon a relé


5.5.      Kültéri egységek programozása

5.5.1.  Egy gombos kültéri programozása (KV6113, KV8113)

1.       Nyissa meg a programozni kívánt kültéri egységnek a távoli konfigurációját.

2.       A Kaputelefon>Híváshoz nyomja meg a gombot (Press Button to Call) menüpontban található beállításoknál állítsa be a hívandó beltéri egység szobaszámát.

Amennyiben a beltériben már beállította a fő kültéri IP címét úgy a rendszer már működőképes.

Image Placeholder

5.5.2.  Több gombos kültéri programozása (KV8213, KV8413)

1.       Nyissa meg a programozni kívánt kültéri egységnek a távoli konfigurációját.

2.       Az  Azonosító konfiguráció menüpontban található beállításokat hagyja alapértelmezetten kivéve, ha egy olyan rendszert szeretne kiépíteni, ahol több kültéri egység hívhat egy beltéri egységet. (Maximálisan 9 kültéri egységig bővíthető ily módon).

3.       Amennyiben több kültéri egységnek ugyanazon beltéri csoportot kell hívnia akkor egy kültérit delegálni kell, mint főkültéri (No. = 0) és maximum 8 darab kültérit pedig alkültériként kell konfigurálni.

Ehhez a Device ID Configuration részen a Villa Door Staion No. mezőnél kell számokat beírnunk. Ezt követően a készülék újraindul és megváltozik a menüje. A Network>Advanced Settings>Other menüpontban immár a Fő kültéri egység IP címét kéri az alárendelt kültéri.

Image Placeholder

A Kaputelefon>Híváshoz nyomja meg a gombot (Press Button to Call) menüpontban található beállításoknál állítsa be a hívandó beltéri egység szobaszámát.5.5.3.  Elektromos zár vezérlés és visszajelszés

Minden kültéri egységben szárazkontaktust biztosító NO/NC 30VDC@1A terhelhetőségű relé található. A relé meghúzási idejét a Beléptetőrendszer és liftvezérlő rendszer (Access Control and Elevator Control) menüpontnál találja és azon belül a Nyitás időtartamnál. Az érték 1 és 255 másodperc között állítható.

Image Placeholder

Lehetőség van az ajtó állapotának visszajelzésére valamint nyomógombos kiengedésre. Ezt a beállítást a Bemenet és kimenet pont alatt lehet beállítani. Minden egységnek 4 darab bemenete van és egy relé kimenete (kivéve a 2. generációs kültérit, ahol engedélyezhetjük a második relé kimenetet). A bemeneteket egyesével konfigurálhatjuk.

·         Letiltás: bemenet nincs használva

·         Ajtókapcsoló: ajtó nyitása, pl. ajtónyitógomb

·         Ajtóállapot: ajtó nyitás vissza jelzés, iVMS-4200-ban visszakereshető

·         Kilépés gomb: Ajtónyitás kilépéskor 

Image Placeholder

2. Generáció esetében az egyes bemenetek előre konfiguráltak, azokat nem lehet módosítani.

Az 1-2 bemenet ajtóállapot jelzésre, a 3-4 bemenet ajtónyitó gomb funkcióra használható. A kimeneteknél a második kimenet alapértelmezetten le van tiltva, azt külön engedélyezni kell.


6      Beléptető kártyák felvétele

A beléptető kártyák feltöltésére három lehetőség van.

·         Kültéri egységen helyileg mester kártyával

·         iVMS-4200 és kültéri egység

·         iVMS-4200 és USB-s kártyaolvasó

6.1.  Kültéri egységen helyileg Mester kártyával

Az egység dobozában található az egyedi programozói kártya. Érintse a kártyát az eszközhöz, így belép a kártya felvitel módba. Olvastassa le a további kártyákat. Ezt követően a leolvasott kártyák már képesek az ajtó nyitására.

6.2.  iVMS-4200 és kültéri egység

1.       Ehhez először válasszuk ki a Személy hozzáadása (Person) menüpontot.

2.       Hozzunk létre egy szervezetet és azon belül egy új felhasználót.

3.       A felhasználónál a név megadása kötelező, miután ezt kitöltöttük kattintsunk a Kártya (Card) menünél található + gombra és adjuk hozzá a kártyát.4.       Kattintsunk a Beállítások (Settings) gombra, válasszuk ki a Távoli (Remote) hozzáadást és a legördülő menüből válasszuk ki azt a kültérit, amin keresztül a hozzáadást végezni szeretnénk.

5.       Ezt követően kattintsunk az Olvasás (Read) gombra és közelítsük a beléptetőkártyát az olvasóhoz. Amennyiben a kártyát a program sikeresen beolvassa úgy egy számsort kell látnunk ezt követően a Hozzáadás (Add) gomb segítségével a személyhez rendelhetjük a kártyát.

6.       Miután a személyhez rendeltük a kártyát és azt elmentettük kattintsunk az Beléptetőrendszer (Access Control) menüpontra  és kattintsunk a Hozzáférési csoport (Access Group) részre.

7.       Hozzunk létre egy új sémát, nevezzük azt el és osszuk ki az egyes személyeket az egyes belépési pontokhoz.8.       Ha a fentiekkel végeztünk azt sikeresen elmentettük, akkor még nem vagyunk kész a módosításokat rá kell írni az olvasókra. Ehhez a Minden kiírása (Apply all to device), vagy Változások kiírása (Apply changes to device) gombra kattintsunk.6.3.  iVMS-4200 és USB-s kártyaolvasó

A beléptető kártya felprogramozása USB-s kártya olvasóval hasonlóképp zajlik mint a kültéri egységgel. Annyi különbséggel, hogy a kártya hozzáadásánál nem a kültéri egységeket választjuk, hanem a Helyi (Local) pont alatt lévő megfelelő USB kártyaolvasót pl DS-K1F100-D8. További lépések ugyan azok, mint ha kültéri egységgel tanítanánk fel a kártyákat a rendszerhez