1.              Satel integra rendszer

1.1.        Felhasználók jogosultsági köre

A rendszer működése szempontjából három különböző jogosultsági kört különböztetünk meg, az ún.

 • szerviz felhasználót
 • mester felhasználót
 • egyéb jogú felhasználót

ezen belül:

 • normál
 • egyszeri
 • megújítható
 • ideiglenes
 • kényszer
 • MONO kimenet működtetésre képes
 • BI kimenet működtetésre képes
 • Partíció blokkolás
 • ATM zóna áthidalás
 • Őrjárat
 • Ütemezett

A szervizfelhasználó képes a rendszert kompletten programozni, a mester felhasználó letudja tiltani a szervizfelhasználó hozzáférését illetve képes ideiglenes időben korlátozott jogot adni a hozzáféréshez, illetve a szervizfelhasználó jogait megnyirbálni oly módon, hogy elveheti tőle az élesítés/hatástalanítás jogot, elveheti tőle a felhasználók szerkesztésének jogát, elveheti tőle a szoftverrel történő csatlakozás jogát.

A mester felhasználó, nem képes programozást végrehajtani, viszont a felhasználókat teljeskörűen szerkesztheti, illetve letilthatja a szervizt. A rendszer összes partíciójához hozzáfér, és minden kiosztható joggal rendelkezik.

A normál felhasználó egy a mester felhasználó által meghatározott jogkörrel bíró felhasználó.

Az egyszeri felhasználó a kiosztott kódot egyetlen egyszer használhatja, ezt követően automatikusan törlésre kerül a riasztóközpont memóriájából.

A megújítható felhasználó esetében a beprogramozott ideig érvényes a kód (1-255 nap), ha ez az idő letelik, akkor megkell változtatni a kódot (a felhasználónak saját magának) és újraindul a számláló.

Az ideiglenes felhasználó esetében ugyanaz a helyzet, mint a megújíthatónál azzal a különbséggel, hogy az idő letelte után nincs lehetőség újraindítani a számlálót, a felhasználó ki lesz tiltva.

A kényszer felhasználó kódjának használata duress riasztást eredményez.

A mono kimenet vezérlése felhasználók képesek a monostabil kapcsolóként definiált kimeneteket vezérelni.

A bi kimenet vezérlése felhasználók képesek a bistabil kapcsolóként definiált kimeneteket vezérelni.

A partíció blokkolás felhasználók hozzáférhetnek élesített partíciókhoz, oly módon, hogy az adott partíciót nem kell hatástalanítaniuk, a partícióban található zónák bypassolásra kerülnek ez az idősáv 1-től 109 percig terjedhet

Az ATM zóna áthidalás felhasználók képesek ideiglenesen bypassolni a 24-órás ATM zónát.

Az őrjárat felhasználók kódjuknak használatával regisztrálják, hogy az adott checkpointot érintették.

Ütemezett felhasználónak a hozzáférését a beállított időzítők ütemezik (pl hétköznap reggel 8-tól délután 4-ig).

1.2.        Felhasználók menedzselése

A felhasználók menedzselése 4 felületről történhet, az első a fizikai kezelőberendezés, a második a programozói szoftver (DloadX), a harmadik az ingyenes felügyeleti szoftver (GuardX) vagy a licencköteles központi menedzsment szoftver Integrum.

A továbbiakban a DloadX szoftveből lesznek láthatók képkivágások, de ez teljesmértékben megegyezik a GuardX felületével. Az integrum esetében webes felületen történik a jogkiosztás, illetve az olyan szempontból is eltérő, hogy az egyes felhasználók, mint „integrum felhasználók” tudnak jelen lenni, így akár egy kattintással több riasztóközponthoz is könnyedén adhatunk hozzá felhasználókat.


Itt láthatók a beállítható jogok, ezek többsége magától értetődő, de kérdés esetén célszerű tanulmányozni a leírást, vagy a szoftver súgóját. A partíció fülön, az egyes partíciókhoz és kezelőkhöz történő hozzáférést állíthatjuk be.

Új felhasználókat ezzel a párbeszédablakkal adhatunk a rendszerhez, itt akár egyszerre több felhasználót is deklarálhatunk adott jogosultsági szinttel. A kódot is automatikusan kioszthatjuk. Ez alapértelmezetten a felhasználó sorszáma lesz pl a 155. Felhasználónak 0155, vagy kézi sémával előtagot adhatunk meg, de akár kód nélkül is deklarálhatjuk ezeket a felhasználókat, viszont ebben az esetben, nem fognak tudni a kezelőberendezésen hozzáférni a rendszerhez, csak miután megadtunk egy kódot a szoftverben. Véletlenszerű kódok opció magától értetődő.

Szövegfájlból a felhasználók nevét tudjuk importálni. A kódok 4-től 8 számjegyig terjedhetnek.

 

 

1.3.        Felhasználói kódok láthatósága

Alapértelmezetten amennyiben a kódot a szoftverből adjuk ki, akkor az a továbbiakban továbbra is látható. A kódok megjelenítése jelölőnégyzettel megtekinthetők a kódok, de a kezelőn a felhasználó tudtára adja a rendszer, hogy a kódot más is ismerheti egy „Cserélje le a kódját” üzenettel, de ez az üzenet letiltható a szoftverrel.

A képen látható, hogy a szoftverrel kiadott kód megjeleníthető.

Itt a „Felhasználó 1” kódja át lett írva a kezelőberendezésen, így ez már csak ****-gal jelenik meg a szoftverben, bár nyilván továbbra is felülírható.

Ezek a módosítások természetesen látszódnak az eseménynaplóban:

Látható, hogy a felhasználó megváltoztatta a kódját a 7-es című kezelőberendezésen, illetve az is, hogy később a felhasználó törlésre került a DloadX-en keresztül.

De ugyanúgy látható az eseménynaplóban, hogyha a szoftverből módosítják a kódot.

Természetesen erre szűrni is lehet, akár szabadszöveges keresővel, vagy pedig erre a konkrét eseménytípusra: