Segédlet Hikvision eszközök e-mail küldésének beállításához, GMAIL fiók használatával  
 

1. GMAIL FIÓK BEÁLLÍTÁSAI

Korábban két módon lehetetett GMAIL fiókban SMTP levélküldést engedélyezni Hikvision eszközök számára, de a "Kevésbé biztonságos alkalmazások" használtatát a google 2022 májusától nem támogatja, így már csak alkalmazásjelszóval lehetséges a funkció elérése.
 

1.1 Alkalmazásjelszó beállítása

Célszerű egy olyan fiókot létrehozni, amely csak és kizárólag a eszközök e-mail küldésére szolgál (pl.:  smtpcamera@gmail.com).
Miután a fiókot létrehozta, a  Bejelentkezés és biztonság  menüben ( https://myaccount.google.com/security) a  Bejelentkezés a Google-ba  résznél  Jelszó és bejelentkezési módszer  modulban a  Kétlépcsős azonosítás  gombra kattintva társítson egy telefont a fiókhoz (ennek segítségével későbbi új helyen történő bejelentkezéskor a telefonra érkező visszaigazoló kód segítségével lehet csak megerősíteni a bejelentkezést).
 
2cc8eda4-915d-47f3-b684-e6f9caa6db0a
A telefonszám megadása után a telefonon kapott kóddal meg kell erősíteni a telefon regisztrációját.
7adadfa3-3037-4ac0-93c3-ad00c35a4690
Ha aktiválásra került a kétlépcsős azonosítás, akkor a  Jelszó és bejelentkezési módszer  modulban elérhetővé válik az  Alkalmazásjelszavak  menüpont.
 
5688989d-8e05-45d7-9a14-d9fc5986a114
Ebben a menüben vagy az  Alkalmazás kiválasztása  vagy a  Válasszon eszközt  legördülő menüből a  Más (egyedi név)  opció választásával megadható egy tetszőleges név az alkalmazásnak. Ha a név megadásra került, egy felugró ablakban sárga háttérrel megjelenik az a jelszó, melyet az eszközben meg kell adni hitelesítéskor. Érdemes a jelszót feljegyezni, ugyanis későbbi megtekintésre nincs lehetőség.
 
9d934fd2-01a0-4b91-b8fb-84e5944b5fb8

2. HIKVISION ESZKÖZ BEÁLLÍTÁSA

A Google aktuális protokollja szerint biztonsági okokból a GMail SMTP szerverei nem támogatják az SSL e-mail titkosítás, csak TLS használata engedélyezett. A következő Hikvision termékek támogatják a TLS titkosítást:
 • hálózati rögzítők (v3.4.2-es firmware verziótól),
 • hagyományos rögzítők (v3.4.4-es firmware verziótól),
 • TurboHD rögzítők (v3.3.3-as firmware verziótól),
 • PTZ kamerák (v5.3.10-es firmware verziótól),
 • fix kamerák (v5.4.0-ás firmware verziótól).

2.1 Kamerák beállítása

Amennyiben a kamera önállóan működik (rögzítő nélkül), a kamerában kell beállítani az e-mail küldés paramétereit. Nagyon fontos, hogy a  Beállítások >  Hálózati > Alapbeállítások > TCP/IP  menüben az IP címen, hálózati maszkon és átjárón túl, első DNS szerver IP címe is meg legyen adva (8.8.8.8 használata javasolt elsődlegesnek, a router IP címe pedig másodlagosnak).
Az e-mail küldés paraméterei a  Beállítások > Hálózati > Speciális beállítások > Email  menüpontban állíthatóak be.  
 • Küldő neve paraméternek olyan nevet kell megadni, amely megjelenik a fogadó oldal számára (pl.: Sarki kamera).
 • Küldő e-mail címe: Az az  e-mail cím, amely a kamera számára lett létrehozva.  SMTP szerver paraméter értéke  smtp.gmail.com.
 • SMTP port:  465.
 • E-mail titkosítás: A legördülő listában a  TLS titkosítást kell választani.
 • STARTTLS engedélyezése:  NE legyen bepipálva (Amennyiben be van pipálva, „Hibás felhasználónév vagy jelszó” hibaüzenettel sikertelen lesz a tesztelés)
 • Csatolt kép: Amennyiben be van pipálva, a kamera az  Időköz mellett megadott időintervallumokban készít a kamera main stream felbontásában 3 db képet, melyet e-mail mellékletben csatol a levélhez.
1e5deca6-0cd0-4a8b-8082-40673f479ea7
 • BE kell kapcsolni.
  • Felhasználó név: Teljes e-mail cím megadása szükséges, ugyan az a cím, amely a  Küldő e-mail címe  paraméterhez került megadásra.
  • : Az e-mail fiókba való bejelentkezéshez szükséges  jelszó.
  • : A jelszó megismétlése.
Amennyiben a paraméterek helyesen kerültek beállításra, a címzettek megadása után a  gombbal egy teszt üzenet kiküldésére van lehetőség az első címzett számára. Az eredményességet a felugró ablak azonnal visszajelzi. A teszt üzenet tartalma:  „this is a test mail from Kamera”.
1.2 Rögzítők beállítása
Amennyiben a rögzítőhöz csatlakoztatott kamerákról, illetve a rögzítőről kell riasztásokat küldeni e-mailben, a rögzítőben kell beállítani az e-mail küldés paramétereit. Nagyon fontos, hogy a  Beállítások > Hálózati > Alapbeállítások > TCP/IP menüben az IP címen, hálózati maszkon és átjárón túl, első DNS szerver IP címe is meg legyen adva (8.8.8.8 használata javasolt elsődlegesnek, a router IP címe pedig másodlagosnak).
Az e-mail küldés paraméterei a  Beállítások > Hálózati > Speciális beállítások > Email menüpontban állíthatóak be.
 • Küldő neve paraméternek olyan nevet kell megadni, amely megjelenik a fogadó oldal számára (pl.: Sarki kamera).
 • Küldő e-mail címe: Az az  e-mail cím, amely a kamera számára lett létrehozva.  SMTP szerver paraméter értéke  smtp.gmail.com.
 • SMTP port:  587.
 • A titkosítást engedélyezni kell.
  A felirat SSL titkosítást jelez, azonban TLS titkosítást használ, melyről a helyi monitor kimenetén elérhető menüben lehet meggyőződni, ahol SSL/TLS felirat szerepel. 
50aaf4cc-d77d-4206-804f-0d00cc6aea61
 • BE kell kapcsolni.
  • Felhasználó név: Teljes e-mail cím megadása szükséges, ugyan az a cím, amely a  Küldő e-mail címe  paraméterhez került megadásra.
  • : A korábban létrehozott alkalmazás jelszó.
  • : A jelszó megismétlése.
Amennyiben a paraméterek helyesen kerültek beállításra, a címzettek megadása után a  Teszt gombbal egy tesztüzenet kiküldésére van lehetőség az első címzett számára. Az eredményességet a felugró ablak azonnal visszajelzi. A teszt üzenet tartalma:  „This e-mail is used to test whether your SMTP settings work.”
 
 
Nem minden firmware verzióban jelenik meg böngészős felületen a Teszt gomb (7600NI-I, 7700NI-I, 7600NI-E, 7700NI-E, 7600NI-K, 7700NI-K esetén v3.4.80 firwamre verziótól kezdődően támogatott), amennyiben nem jelenik meg, iVMS-4200 távoli konfiguráció javasolt, ott megtalálható a teszt gomb.