Peridect+ kerítésvédelmi rendszer

Koller Atilla May. 18. (Frissítve: 1 napja) 7 perc olvasás

Peridect+ kerítésvédelmi rendszer

A Peridect+ a 30 éves tapasztalattal rendelkező cseh gyártó, a Sieza által fejlesztett pontszerű detektálást biztosító kerítésvédelmi rendszer.

Az érzékelés piezoelektromos szenzorok segítségével történik, mely lehetővé teszi a legkülönbözőbb kerítéseken vagy egyéb felületen keletkező, mechanikai behatások okozta rezgés, vibráció megbízható érzékelését. 
Az egyedi algoritmusnak köszönhetően, mely az egyes szenzorok értékeinek összehasonlításán alapszik, magas arányban szűrhetők ki a környezet által okozott téves riasztások, mint a szél, jégeső vagy magasra nővő aljnövényzet.
Minden egyes szenzor külön-külön paraméterezhető, így a védendő felület és a várható támadás függvényében lehet az értékeket megfelelően beállítani.

A szenzorok (DSP+) és perifériák egy kétvezetékes buszon keresztül kommunikálnak a vonali illesztő modullal (LCP+), közvetve ezen keresztül pedig a központi jelfeldolgozóval (CUP+). A kétvezetékes buszon a kommunikáció és a szenzorok tápellátása is történik.

A rendszer kialakítását az alábbi ábra szemlélteti.

Kamera és egyéb illesztések

A PTZ kamerák vezérlése közvetlenül történhet soros porton keresztül vagy IP alapon Onvif protokollon keresztül. Mindegyik egy gyors vezérlést eredményez, hiszen közvetlenül vezéreljük a kamerát, így nincs számottevő késleltetés.

A rendszerhez illeszthetők még IP vagy soros porton kommunikáló I/O modulok (IOP+/LAN vagy IOP+/RS485), mellyel hagyományos rendszereknek tudunk átadni riasztásokat. A központi eszközök mindegyike sínre szerelhető, mely lehetővé teszi az esztétikus és gyors szerelést.

Perifériák

A hagyományos szenzorok mellett az alábbi buszra illeszthető perifériák állnak rendelkezésre:

  • Vonali szeparátor (LSP+), mely a nevéből adódóan a kommunikációs buszon történő szakaszolásra alkalmazható, megakadályozva a teljes kommunikációs vonal kiesést hiba esetén.
  • Bemeneti modul (LIP+), mely 2 bemenettel és 1 kimenettel rendelkező modul, lehetővé teszi a külső szenzorok bekötését és külső eszközök vezérlését
  • Túlfeszültség-védő modul (LPP+)

A szenzorok (és egyéb buszos perifériák) egy UV-álló műanyag burkolatban kerülnek elhelyezésre, de létezik vandálbiztos változat is, ahol a kommunikációs kábel egy nagyobb mechanikai védelmet adó fém gégecsőben fut. Ezen kívül speciálisabb kialakítások is léteznek, ugyanis megoldható oszlop belső felében való rejtett elhelyezés vagy robbanásbiztos környezetben való alkalmazás is.

Mérnöki vélemény

A rendszer nagy előnye, hogy moduláris felépítésű, később is könnyen bővíthető, módosítható a rendszer kialakítása, valamint a karbantartása és javítása is egyszerű.

Egyetlen jelfeldolgozóra 2 vonali illesztő modult lehet kapcsolni, melyek mindegyike 500-500 buszos eszközt vagy 1500m hosszú buszkábelt képes kezelni, mely igen jelentős kerítésszakaszt jelenthet.

Van lehetőség eszközön belüli vagy nagyobb rendszer esetén eszközök között megvalósított redundanciára is, mely a buszhálózat hurok formában történő kialakításával történhet. Ilyen esetben az egyik vonali illesztő modul kiesése esetén a másik eszköz néhány másodpercen belül átveszi a működést, helyreállás esetén pedig minden visszaáll az eredeti felállásba. Szakadás/rövidzár esetén csak két vonali szeparátor közötti érzékelők esnek ki, a szakasz egyik felét a mester vonali illesztő, míg a másik felét a tartalék, másodlagos vonali illesztő veszi át.

A gyártó nem fejleszt saját megjelenítő szoftvert a hardverekhez, azonban az illesztéshez szükséges API publikus és mindenki számára elérhető, így több jelentősebb felügyeleti szoftverbe már integrálásra került.

Felhasználási hely

A Peridect+ kerítésvédelmi rendszereket elsősorban kiemelt infrastruktúrák és egyéb magas kockázatú helyek védelmére szokták alkalmazni a kiemelkedő megbízhatóság és magas minőség kombinációja miatt.

A telepített rendszerre hosszú élettartamot garantál a gyártó, hiszen vannak már több, mint 10 éve hibamenetesen működő rendszereik is.

 

Friss bejegyzések