Közlekedést támogató megoldások az élhetőbb, okosabb városokért

Mészáros Tamás May. 7. (Frissítve: 2 napja) 10 perc olvasás

Közlekedést támogató megoldások az élhetőbb, okosabb városokért

A világ népességének megközelítően 55% -a él városokban az ENSZ 2020 as statisztikája szerint.  Az arány folyamatosan növekszik, 2050 -re 68% várható.

A világ városi népességének növekedése régiónként 1960-tól 2020-ig, előrevetítve 2040-ig

Egy város vérkeringését a közlekedési hálózat biztosítja.

Nap mint nap emberek milliói használják a vonatokat, metrót, buszokat, villamosokat és az újabb trendeknek megfelelően egyre gyakrabban a drótkötélpályás közlekedési eszközöket a mindennapos ingázáshoz.

A tömegközlekedés állandó fejlesztése, korszerűsítése olyan küldetés, ami egyben segíti a városok okosabbá változtatásának folyamatát.

Az élhető városi élmény biztosítására az utasok teljes joggal várják el a megnyugtató biztonságot. Amennyiben közlekedésük során váratlan kihívásokkal szembesülnek, elengedhetetlen az azonnali segítségkérési lehetőség garantálása.

SEGÍTSÉGNYÚJTÁS – RIASZTÁSOK - ÉRTESÍTÉSEK

Átfogó információ biztosításával az utasok bárhol, bármikor lehetőséget kapnak arra, hogy szükség esetén kapcsolatba léphessenek az üzemeltetést végző munkatársakkal, ugyanakkor ez az üzemeltetőt is segíti a hatékonyabb munkavégzésben.

Ehhez különféle technikai megoldások telepítése szükséges, mint pl.:

Kombinált információs és segélykérő terminálok:

  • Egy gombnyomással közvetlen kapcsolat létesíthető a diszpécser központtal
  • A területetet nem ismerő személyek az információs terminál funkciót használva könnyen hasznos információkhoz juthatnak az átszállási információkról, járatokról, menetrendről
  • Mesterséges Intelligenciával támogatott funkciók segítségével több nyelven, automatizálhatóan, egyszerűen információkhoz juthatnak az utasok, ugyanakkor tehermentesítve a tömeges kérdésektől az üzemeltető diszpécserközpontját.

Tökéletesen érthető közlemények:

Nélkülözhetetlenek a zökkenőmentes, biztonságot nyújtó tömegközlekedési élményhez:

  • menetrendi változások bejelentése
  • automatikus bemondások
  • utasítások veszély elhárítására esetére
  • vészhelyzet esetén biztosított tájékoztatás megnyugtatja az utasokat, így eredményesebben biztosítható akár a kiürítés is.

Optimalizált hálózat felügyelet:

  • A valós idejű, teljes hálózatra kiterjedő rendszerfelügyelet biztosítja a helyes prioritások megválasztását a várható események megelőzésére, a problémák megoldására.
  • A kétirányú kommunikációt interkom hálózat biztosítja, egyúttal lehetővé teszi a diszpécser munkaállomások effektív használatát.

Beszélő kamerák:

  • A kamerarendszerek a fejlődő mesterséges intelligencia segítségével automatikusan elemzik és felismerik a különböző helyzeteket, és szükség szerint jelzik a különleges eseményeket az illetékes irányítóközpontnak.
  • Hang és beszéd: hatékony segítők, ha biztonságról van szó
  • Az eszkalálódó helyzetekben vagy bűncselekményeknél az elkövetők gyakran úgy érzik, hogy nem ismerik fel őket. Ebben az esetben a hangszórón keresztül történő közvetlen megszólítás egy pillanatnyi meglepetést nyújt, amelyet a vezérlőpultnál dolgozó munkatárs felhasználhat a helyzet békés rendezésére.

 Integrált Lift kezelés:

A felvonókabinokban az EN 81-28:2018 szabványnak megfelelően tervezett, kétirányú kommunikációt biztosító intercom rendszer lehetővé teszi, hogy a segélyszolgálat mindig elérhető legyen.

Információs terminálok:

A városi tömegközlekedési szolgáltatások használói mindig biztonságban szeretnének lenni, elvárják, hogy közvetlenül, gyorsan és sértetlenül érjék el úticéljukat. Ennek biztosítására a minőségi utastájékoztatásnak és az utazással kapcsolatos részleteknek (pl. menetrendváltozások) valós időben kell rendelkezésre állniuk, és a segítségnek folyamatosan elérhetőnek kell lennie, még akkor is, ha a metróban, hajón, vagy egy kábelvasút gondolájában tartózkodva teljes sebességgel közlekednek. Itt jönnek a képbe a Commend megoldások. A Commend kommunikációs megoldásai ezt nemcsak menet közben biztosítják, hanem már a buszra vagy vonatra való felszállás előtt, a megállóban is.

Kommunikáció a vezető nélküli vagy az önvezető járműveken:

A technológiai fejlődés egyre gyakrabban biztosít vezető nélküli közlekedési megoldásokat. Ezekben a helyzetekben fokozottan jelentkeznek az utazóközönség bizalmát erősítő, a szükséges pillanatban mindig megbízhatóan működő kommunikációs eszközök meglétére vonatkozó felhasználói elvárások.

  

Hang analízis:

A közlekedés, az építkezések, a repülőterek és az ipari tevékenységek által okozott zajszennyezés egyre nagyobb kihívást jelent az egészség és a városi életminőség szempontjából.

Akusztikai adatok: hatékony fegyver a zajszennyezés elleni küzdelemben.

A Commend intercom eszközök segítségével meghatározható a környezeti zaj mennyisége és rendszeres időközönként automatizáltan mérhető. Az így kapott dB-értékek ezután továbbíthatók egy központi feldolgozási pontra, például egy Smart City irányítási rendszerbe vagy egy központi adatbázisba, ahol elemezhetők és vizuális grafikonokká alakíthatók. Mivel csak a dB-értékek kerülnek továbbításra, az adatok teljeskörű védelme mindvégig megmarad.

A városszerte elhelyezett segélyhívó pontokba, információs terminálokba, hangosbemondó rendszerekbe, jegykiadó és étel-ital automatákba beépített Commend Intercom készülékek és modulok a mindennapi kommunikációs célt szolgálják, miközben "fülük" értékes hangadatok szolgáltatására is felhasználhatóak.

Az így kapott városi zajtérkép adatainak elemzése segít a zajvédő falak vagy zöldterületek kialakításában, sőt, ezek az információk támogatják az élhetőbb közlekedési rendszer kialakítását is.

 

Friss bejegyzések